Youth in Haste for no Waste

Želimo da ujedinimo sve za jedan cilj- Čist grad Kragujevac.

Projekat ima za cilj da animira mlade građane Kragujevca da stanu u odbranu čistog grada kroz poboljšanje primarne selekcije otpada. Mi želimo da postavimo trajno čist grad. Građani ne bi trebalo da u toj bici budu sami. Zato smo odlučni da u plan uvedemo i firme i JKP i grad Kragujevac i NVO sektor, pa i medije. Da.  Želimo da napravimo sistemske promene, da svima bude bolje. Prvi period realizacije projekta traje do 2023. godine.

Mi počinjemo sa analizom situacije. To smo već uradili 2017. Sledeći korak je kreiranje zajedničkog akcionog plana. To planiramo da uradimo kroz sistemsku analizu novih mogućnosti – Bekkesting analizu (Backcasting analysis). Ovom metodom možemo da zaintrigiramo sve pomenute aktere društva da nam se priključe i da od 2019. na svima primamljiv način pozitivno utičemo na primarnu selekciju otpada u gradu. Tako postavljen projekat u perspektivi ima za cilj da aktivira mlade Kragujevca da dolaze do tehnoloških i društvenih inovacija koje će od primarne selekcije otpada preći na pružanje praktičnih rešenja za održivi razvoj svog grada.

Mladi su odabrani kao ciljna grupa koja oslikava sigurne nosioce ekoloških aktivnosti, te one koji su razvojno sposobni za razumevanje potrebe očuvanja prostora u kojem žive. Težnja je da postanu profesinalno adekvatno usmereni i aktivno utiču na budućnost koju očekuju od društvene zajednice.

Na kraju, projekat je tako koncipiran da može da ispostavi sistemska rešenja i u drugim gradovima Srbije tako podižući kapacitet većeg broja lokalnih samouprava da implementira koncepte odgovornog građanstva i održivog razvoja. Ovaj projekat bi trebalo da dodatno učvrsti saradnju između žnacionalnog nivoa odlučivanja i operative i lokalnih samouprava. 

Analiza situacije
100%
Zajednički akcioni plan
50%
Aplikacija za čist grad
30%
Mapiranje divljih deponija
20%
Edukacija mladih sugrađana
100%
Backcasting
100%

Backcasting ili Bekkesting je sjajan način da grad i svi koji su bitni za naš grad planiraju bolju budućnost koja sadrži mnogo nejasnoća, i zavisi od mnogo faktora…(opširnije)

Ovaj deo glavnog projekta “Youth in haste for no waste” ima kao predviđeni ishod upoznavanje učenika Kragujevačkih škola sa pojmovima koji se odnose na prostorne dimenzije, snalaženje na grafikonu, karti i u prostoru. Problem na koji želimo da utičemo je usvajanja prostornih dimenzija kod mladih, kao apstraktnog pojma sa izuzetnom primenom znanja u praksi, uz obležavanje divljih deponija…(opširnije)

Close Menu